Publicerad den

Vikingarnas värld

Under många år har vår svenska vikingatid fallit i bakgrunden till många turisters besvikelse. Många besökande turister undrade förbryllat varför det inte fanns några vikingamuseer. Tiderna har förändrats och som väl är har intresset för vikingar och deras historia vuxit. Det fanns idag en hel del att upptäcka såsom återskapade vikingabyar, mystiska runstenar och kultplatser samt museer med fantastiska skatter. Vikingatiden sägs ha existerat fram till 1000-talet och försvann sakta men säkert i och med kristendomens intåg till Sverige.

Lev som en viking

Fotevikens museum som är beläget i Falsterbonäset nära havet, erbjuder sina besökare att leva som en viking. Museet har skapa en genuin vikingaby där livet är så tidstroget som möjligt. Man har till exempel byggt husen på samma sätt som under vikingatiden, maten lagas över en öppen eld och sängarna består av träbritsar som täckts av djurfällar. Dessutom finns möjlighet att se hantverkare arbeta eller kanske delta själv. Det här är ett museum där vikingalivet blir en levande verklighet.

Gotlands Museum och Kata gård

Gotlands Museum är troligtvis Sveriges största och bästa vikingamuseum. I museets berömda Fornsal kan du beskåda delar av de stora mängder vikingaskatter som har hittats på Gotland. Det kan nämnas att en större silverskatt eller andra unika fynd hittas runt vartannat år på ön. Du kan även se många imponerande bildstenar från vikingatiden.

Under 2005 till 2006 gjordes en utgrävning av Västergötlands museum i närheten av Varnhems klosterkyrka samt klosterruin. Man fann ruinen av en mindre gårdskyrka från vikingatiden som var byggd av sten. Denna stenkyrka byggdes cirka 1040, men inne i stenkyrkan fann man spår av en äldre träkyrka från 900-talet. Kyrkan innehöll dessutom en orörd grav efter en kvinna vid namn Kata. Numera har stenlocket på Katas grav utbytts till ett lock av glas.