Publicerad den

Sveriges fantastiska slott

Svenska slott är bevarade historiska byggnader som inrymmer hundratals år av historia. En del slott byggdes redan under medeltiden medan andra är betydligt yngre. Oavsett vilket bär dessa slott och dess slottsherrar (och damer) stor inflytelse på vår historia och hur Sverige kom att utvecklas till det land vi lever i idag. När du besöker ett slott blir historien levande och många gånger kan du genom guidade turer ta del av historiska berättelser som inte finns nedskrivna i historieböckerna. Via exempelvis slottsguiden kan du få reda på vilka slott som är öppna för besök över hela Sverige.

Slott i Sverige

Vackra Ekenäs slott är beläget i närheten av Linköping i Östergötland och började byggas runt 1630 av riksrådet Peder Banér. Trots att detta imponerande slott är i privat ägo är det öppet för besök av allmänheten. Förutom visningar anordnas även spännande spökvandringar, riddarspel, skattjakter och fina julmarknader.

Det historiskt välkända Vadstena slott, beläget vid Vättern, uppfördes under 1500 -talet under kung Gustav Vasas regeringstid. I början var Vadstena slott byggt som försvar mot smålänningar och danskar. Så småningom byggde kung Vasa ut slottet för att även fungera som bostad åt hans son Magnus. Men det var Magnus som tillsammans med sin bror Johan III förvandlade försvarsfästningen till ett renässansslott. Detta slott ägs idag av staten och är öppet för besök.

Kalmar slott i Småland är ett stort och imponerande slott som också ägs av staten. Redan under 1100 talet påbörjade Kalmar slott sin historia som ett försvarstorn. Under 1200-talet byggdes detta torn ut till en försvarsborg av vår historiskt välkända kung, Magnus Ladulås. Även denna borg byggdes om till ett renässansslott av Gustav Vasa, Johan III samt Erik XIV under 1500-talet.

Gripsholms slott

Gripsholms slott, som är beläget i Mariefred, fick sitt namn efter riksrådet Bo Jonsson Grip. Grip byggde en borg i Mariefred redan år 1380 som senare byggdes om till ett renässansslott av kung Gustav Vasa. Slottet har givetvis en spännande historia och fungerade bland annat som fängelse för Gustav Vasas söner Erik XIV samt hans bror Johan III. Gustav Vasa grundade detta imponerande historiska slott 1537 som idag ägs av svenska staten. Här finns bland annat en unik samling av konsthantverk och möbler som spänner över fyrahundra år.

På Gripsholms slott kan du även besöka Gustav III vackra teater som byggdes under 1700-talet samt den berömda 1500-tals kammaren för hertig Karl IX som bevarats. Sveriges största porträttgalleri finns dessutom i Gripsholms slott. Denna magnifika porträttsamling uppdateras fortfarande med nya porträtt. Slott är med andra ord inte bara imponerande historiska byggnader utan är dessutom museum där du kan vandra genom hallar och rum där kungligheter och andar högadliga personer tidigare levt och verkat.